Što je edublog?

Razvoj današnjeg blog sustava počinje negdje oko 1994. godine, kada se jednim među prvim modernim blogerom smatra Justin Hall, tada student Swarthmore College-a, koji je tada vodio internet dnevnik, odnosno blog. Prošle godine istraživanje u mjesecu studenom pokazalo je da ima 173 milijuna blogova. U nastavku teksta potruditi ću se da vam objasnim pojam edubloga.

Edublog je zapravo blog namijenjen obrazovanju, tj. u obrazovne svrhe.

Često primjeri edublogsa uključuju blogove pisane od strane nastavnika ili za nastavnike, blogove  u svrsi nastave, ili blogove pisane o obrazovnoj politici.  Blogovi mogu biti korisni alati za dijeljenje informacija i savjeta među suradnicima, koji pružaju informacije za studente.  Korištenje blogova je postao popularan u obrazovnim institucijama, uključujući javnim školama i fakultetima. Edubloganje se razvilio radi jednostavnog korištenja bloga i potencijala kao online resursa.

Obrazovni radnici, nastavnici i predavači koji blogaju nazivaju se edubloggeri.

Bloga ima nekoliko načina korištenja.  Neki blogeri koriste svoje blogove kao dnevnik učenja ili prikupljač znanja kako bi prikupili relevantne informacije i ideje, te kako bi pritome komunicirali s drugim ljudima. Drugi blogeri koriste ovaj alat za bilješke iz svog osobnog života. Neki nastavnici  daju nastavu i zadatke preko bloga, ponekad je to dopunska literatura onoga što učenici/studenti slušaju na nastavi, a ponekad izdvadci ili slajdovi sa nastave koju su slušali. Blogovi se koristi kako bi pojedinca predstavili određenoj publici, jer je u biti blog digitalna publikacija, a blog softver omogućava stvaranje sadržaja na webu (mreži) bez nekog velikog poznavanja HTML-a.
Postoje mnogi povezani blogovi za nastavnike gdje mogu podijeliti informacije jedni s drugima. U zadnje vrijeme nastavnici sve više upoznavaju edubloganje. Mnogi nastavnici dijele materijale i ideje kako bi studentima omogućili interakciju.  Blog često djeluje kao sustav podrške za nastavnike gdje mogu prikupljati ideje, alate i dobiti podršku i priznanje od drugih stručnjaka u svom području. Edublogovi mogu biti kao nastavni resursi, u kojima nastavnici mogu savjetovati ili objašnjavati učenicima kako da nauče neko gradivo ili sl. Korištenje blogova omogućava i nastavnicima i studentima da dodaju sadržaj u bilo kojem trenutku. To omugaćava studentu da uči i sudjeluje u nastavi i izvan okruženja učionice. Blogovi povećaju eksponiranost sadržaja drugim studentima i stručnom osoblju iz cijele zemlje, svijeta, a sve to uz poboljšavanje pisanja i komunikacijskih vještine. Nastavnici koriste blogove kao način da prenesu važne informacije kao što su domaće zadaće, važni datumi, propuštene lekcije, projekti, rasprave razredne ili neke druge zajednice, te druge korisne informacije koje su na ovaj način dostupne svima. Ovim informacijama studenti pristupaju od kuće ili s bilo kojeg računala putem interneta.

Neki istraživači tvrde da studentski blogovi promiču učenje dajući mogućnost studentima da preuzmu veću kontrolu nad učenjem i blog-sadržajem.  Također tvrde da blog istinski motivira studente da postanu bolji čitatelji i pisci. Svi studenti bi se trebali okušati u bloganju, tko zna možda se među nama krije znanstvenik svjetskih razmjera, a uz pomoć bloga možda će biti prepoznat na vrijeme?

You May Also Like