Hashtagovi u turizmu

Popularizacijom interneta nastala je olakšana komunikacija u svim društvenim  i gospodarskim sektorima, pa tako i turizmu. Besplatna komunikacija omogućila je destinacijama efikasniju promidžbu uz puno manje novca i pravodoban feedback na sve zahtjeve potencijalnih posjetitelja.

Razvojem mrežnih komunikacijskih alata pojavili uz Facebook, pojavili su se Twitter i Instagram, kao omasovljene društvene mreže. Turističke kompanije i turističke zajednice uvidjeli su prednost novih masovnih društvenih mreža, te upravo kroz besplatne i popularne mreže gradile i unaprjeđivale svoje kampanje na internetu.

Twitter je radi boljeg pronalaska sadržaja razvio mehanizam nazvan hashtag i tako olakšao pretraživanje svoje mikroblog platforme. Ubrzo je društvena mreža bazirana na fotografijama korisnika (danas i videoklipova) usvojila isti mehanizam, kao i megapopularni Facebook koji je unatoč protivljenju značajnijeg dijela korisnika uveo isti mehanizam. Uživo praćenje fotografija nekih destinacija postala je svakodnevnica travelblogera i ljubitelja putovanja.

10 poznatijih hashtagova u iz područja turizma u svijetu su:

  • #travel – označava svako putovanje i u većini djelatnosti vezane za turistički sektor
  • #’zemlja’ (npr. #croatia) – zemlja u kojoj ste na putovanju
  • #’destinacija’ (npr. #istra) – regija ili bilo koja destinacija
  • #RTW (Round the World) – oznaka za one koji putuju oko svijeta
  • #instatravel – jedna od općih turističkih oznaka
  • #travelgram – još jedna opća oznaka za turizam
  • #tourist – oznaka za svakog turista
  • #tourism – hashtag za turizam
  • #travelling – oznaka putovanja
  • #vacation – oznaka za (godišnji) odmor

Ako se zadesite u Berlinu, dakle, hashtagove bi mogli postaviti: #berlin #germany #europe

#Mostar je najprihvaćeniji hashtag na društvenim mrežama u Hercegovini. Na Instagramu je u ovom trenutku objavljeno 33167 fotografija iz glavnog hercegovskog grada.

Međugorje, kao najposjećenija turistička destinacija religijskog turizma u Hercegovini ubrzo je dobila svoje hashtagove koji su prihvaćeni, kako od stranih turista, tako i domaćih. Primjeri su #medjugorje i #mladifest (Međunarodni susret mladih). U ovom trenutku pod hashtagom #medjugorje na Instagramu nalazi se 2760 fotografija, dok #mladifest ima nešto više od dvjestotinjak fotografija trenutno.

U ostatku Hercegovine također vrijede posebne oznake za područje turizma. One se nastale po popularnim destinacijama, pa tako imamo #kravice, #ljubuski, #capljina i sl.

Ragionalni hashtagovi za turizam bi bili: #turizam, #tviturizam, #putovanje, …

Na društvenim mrežama izrazito su popularne tzv. oznake okruženja: #sky, #clouds, #beach, #food, #nature, #sunset

Sve Instagram brojke prate veće količine istih oznaka Twitteru. Valja kazati da se često kombiniraju engleski i domaći (regionalni) tagovi.

You May Also Like