Neprisutnost Turističke zajednice HNŽ na društvenim mrežama

Turistička zajednica HNŽ pokrenula je mrežni portal hercegovina.ba koji je glavno sredstvo informiranja o radu ove organizacije, ali ujedno služi i kao promotivni kanal turističkih aktivnosti u županiji. Na mrežnim stranicama prikazan je opis atraktivnih lokaliteta, kulturnih i prirodnih vrijednosti, kao i ostali turistički sadržaj s detaljnim informacijama o turističkim agencijama i smještaju, te restoranima. Početkom godine Turistička zajednica na svoju ponudu i prezentacije počela je uvoditi QR (Quick response)  kodove i na taj način omogućila turistima dobivanje informacija korištenjem naprednijih tehnologija. Pozitivna stvar je da je sama mrežna stranica na koju vodi QR kod responzivna, odnosno prilagođena je i za mobilne/tablet uređaje na kojima je vrlo važno da su promotivni sadržaj vidljivi.

Prateći suvremena kretanja u turizmu, može se zaključiti da Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije nema apsolutno nikakvu popraćenost na masovnim društvenim mrežama, kao i na specijaliziranim društvenim mrežama naminjenim isključivo za turizam. Ovo predstavlja veliki  nedostatak i svakodnevni gubitak potencijalnih turista. Internet predvođen društvenim mrežama danas je najefikasniji alat s kojim turističke državne institucije, bilo regionalne ili nacionalne, dopiru do ciljanih grupa. Video promocija također je važan dio promotivnih aktivnosti destinacije na internetu. Iako postoje snimljeni videosadržaji, ostavljeni su za slobodno preuzimanje i nisu postavljeni ni na jedan video servis (YouTube, Vimeo) koji omogućava dodatnu promociju i ovo je također nedostatak koji treba ispraviti i iskoristiti na najbolji mogući način.

Za jednu javnu turističku instituciju i to u regiji gdje je turizam budućnost, Turistička zajednica HNŽ općenito nije zadovoljila područje promocije i treba se odlučiti koristiti internet kanale koji su u većini slučajeva potpuno besplatni. Na taj način bi poruka koju želi prenijeti pošiljatelj daleko dalje otišla i sigurno našla interes. Način promocije u tisku je dobar, ali ne smije biti primaran, kako tisak gubi bitku s novim tehnologijama, treba se okrenuti novim medijima i izići iz medijskog ‘srednjeg vijeka’.

You May Also Like