O putnikovanjima

Neki rječnici hrvatskog jezika putovanje definiraju kao “udaljenost s jednim ili više odredišta koja se obuhvaćaju jednim polaskom na put i povratkom s puta”. Čovjek svakodnevno putuje: na posao, u školu, u trgovinu… No ona planirana putovanja u drugi grad ili drugu državu ostaju nam u sjećanju i pamćenju na posebnom mjestu.

Mnogi žele putovati, upoznavati nove i neotkrivene pute. No ne moraju ta putovanja biti daleka i prekooceanska, može se putovati u kraju ili regiji koja nas okružuje.

Da li dovoljno poznajemo susjedno mjesto, brdo iznad grada, potok koji se skrio duboko u šumi,  skoro zarasle i zaboravljene puteljke?

Putovanja ne moraju biti skupa, ne moraju biti megapopularne destinacije u koje svi hrle, veličanstvenost je baš u tome što neko malo i zaboravljeno mjestašce daleko od znanih magistrala i autocesta nudi puno više nego što čovjek može ikad zamisliti. Samo treba dovoljno posvetiti pažnje ka savršenosti prirode jer “Ljepota je u oku promatrača“, zar ne.

Biti putnik, namjernik, čovjeku daje veliko iskustvo, širi obzore i potiče ga da na neke stvari gleda iz drugog kuta.

Putnikovanje je, dakle, mnogo više od obična putovanja, jer ono uz putovanje uključuje razgovore o životu ljudi i malih mjesta, kao i sva njihova radovanja i sve njihove tuge. Kroz putnikovanja upoznajemo narode, kulture i krajeve, a naposljetku i sebe sama. Putnikovanja su sva ona nepredvidiva i neplanirana iskustva putovanja.

You May Also Like