Ashu Getachew: Etiopija je jako miroljubiva zemlja

Moj sugovornik rođen je i odrastao u jednoj od najstarijih zemalja na svijetu. Zahvaljujući internetu premostili smo 3900 kilometara razlike između naših država i porazgovarali o turizmu u Etiopiji. U svojoj dugoj i uzburkanoj povijesti na afričkom kontinentu, Etiopija je ostala jedina zemlja na crnom kontinentu koja nije nikada kolonizirana. Mladi turizmolog Ashenafi ‘Ashu’ Getachew odgovorio mi je na nekoliko pitanja:

1. Koji su glavni aduti turizma Etiopije?

Za razliku od bilo koje druge afričke države Etiopija ima bogato kulturno-povjesno naslijeđe. Povijest nam je duga tri tisuće godina, a u sjevernim predjelima imamo brojne prirodne atrakcije. Izdvojio bih floru i faunu kao glavne adute turizma, a tu su naravno i poznate kamene crkve u Lalibeli, drevni gradovi, kao i deset atrakcija koje su dio UNESCO-ve Svjetske baštine.

2. Nedavno si posjetio čuvene kamene crkve u Lalibeli, kakvi su tvoji dojmovi?

Doživljaj je stvarno neopisiv. Prije dvadesetak dana posjetio sam monolitska crkvena zdanja koja su izgrađena u stijenama, a vjeruje se da datiraju iz 12. stoljeća. Ukupno ima jedanaest crkava na tom području i smatramo ih osmim svjetskim čudom. Što ti drugo mogu poručiti nego da dođeš i sam se uvjeriš u ljepotu ovih jedinstvenih građevina.

3. Kako politička nestabilnost u okruženju utječe na turizam u Etiopiji?

Za razliku od zemalja u okruženju Etiopija je jako miroljubiva zemlja.

4. Budući da Etiopija posjeduje dosta nacionalnih parkova, da li je budućnost Etiopije u ekoturizmu?

Ekoturizam je svakako dobro područje za razvoj, no mislim da je glavni pokretač etiopskog turizma ipak kulturni turizam.

5. Da li si zadovoljan obrazovanjem u turističkom odjelu na Sveučilištu Gondar i što vidiš kao prednosti, a što kao mane u obrazovanju?

Zadovoljan sam, ali ipak imamo mnogo problema u obrazovnom sektoru. Nadam se da će biti bolje, naime naš glavni problem je studij kojem kvaliteta nije baš na nekoj zavidnoj razini.

6. Što bi poručio novim turistima koji žele posjetiti Afriku?

Vrlo kratko. Pozvao bih sve da posjete kolijevku čovječanstva, jer ovdje sve počinje.

7. U kakvom je stanju turistička infrastruktura u Etiopiji?

Gledajući kroz životni ciklus destinacije, mislim da smo trenutno u razvojnoj fazi destinacije. Promjene su sastavni dio procesa i smatram da se neke stvari popravljaju, malim korakom, ali ide na bolje.

8. Da li se vidiš u turizmu?

U turizmu se vidim svakako i to na neki noviji i inovativniji način. Za početak se nadam poslu turističkog instruktora ili vodiča,  a kasnije bih volio pokrenuti neki vlastiti biznis.

You May Also Like