Mostarski aerodrom: Pobjednik ili gubitnik novog tržišta?

Na najpopularnijem specijaliziranom portalu za zrakoplovstvo objavljena je detaljna analiza svih malih aerodroma u regiji. Autor Alen Šćuric osvrnuo se i na mostarski aerodrom. U nastavku pročitajte koji su potencijali jedinog hercegovačkog aerodroma.

Pod neuspjele modele ubrajamo Maribor, Osijek, Banja Luku i Mostar. Sva ova četiri aerodroma su u okruženju velikih zračnih luka koje im daleko boljom ponudom odvlače ogroman broj putnika. No, uzmemo li u obzir i četiri uspješnija aerodroma vidjet ćemo da oni nisu zaštićeni od velikih aerodroma u neposrednoj okolici.

Mostarski aerodrom je do nedavno imao tek pokojeg putnika, a posljednjih par godina uspio je naplatiti činjenicu da su tek dvadesetak kilometara od katoličkog svetišta Međugorja. Do tada su hodočasnici putovali preko Splita ili Dubrovnika, no sada je broj charter linija i prijevoznika više nego fascinantan. Dvadeset i četiri linije od kojih je većina iz Italije, ali i nekoliko iz Skandinavije, Škotske, te jedna čak i iz Beiruta. Ukupno sedam prijevoznika leti na ovim linijama.

Početkom tisućljeća za Mostar su sa turbopropima letjela čak dva legacy carriera i to Austrian za Beč (od 3. mjeseca 1999. do 3.mjeseca 2001. tri puta tjedno) i Croatia za Zagreb (od 10. mjeseca 2001. do 10.2003. tri puta tjedno). Nakon što su se oba prijevoznika povukla letove za Zagreb su pokušale pokrenuti malene kompanije sa 19-seaterima među kojima i Trade Air, a od 3. mjeseca 2006. do 3. mjeseca 2007. letjela je B&H Airlines za Zagreb dva do tri puta tjedno u code-shrare sa Croatiom. B&H Airlines je kratko letjela i za Rim.

Broj putnika u Mostaru manji je u 2015. godini nego 1989. godine // Izvor: TangoSix

Mostar bi morao iskoristiti fondove koje je voljna dati kako lokalna vlast, tako i hrvatske institucije te reaktivirati svakodnevnu liniju Croatie za Zagreb ili Trade aira u code-share sa Croatiom. Velik broj Hrvata u Hercegovini, ogromna hercegovska dijaspora u Zagrebu i Osijeku, te Njemačkoj i Austriji sa kojima je Zagreb izvrsno povezan, bosanska dijaspora u Austriji, Njemačkoj i Skandinaviji, kao i svetište u Međugorju svakako Zagreb ističu kao logičan odabir. Uz to ogromne su političke, ekonomske, trgovačke, investicijske, znanstvene, školske, kulturne, religijske, vojne, sportske, estradne, medijske, obiteljske i druge veze Hercegovine i Zagreba. I stoga je apsolutno nevjerojatno da ove linije još uvijek nema.

Toviše što Croatia vrši i chartere za Beirut, a mogla bi i imati pokoju frekvenciju prema Rimu ili nekoj drugoj talijanskoj destinaciji, kao i par letova prema dijasporom bogatoj Njemačkoj ili Austriji. Moguće je i par letova za veliku dijasporu u Osijeku. Inercija Croatie mogla bi izazvati skoro pokretanje Air Serbijine linije iz Mostara za Beograd, Austrijana ili Adrije za Beč, te Adrije ili Lufthasa Citylinea za Munchen. Sve ove linije imaju manje potencijala od Croatijine linije za Zagreb, no u tom slučaju zagrebačka linija više nebi imala šanse.

Uz linije prema Sjeveru, Mostar bi mogao imati i letove Turkisha prema Istanbulu. Naravno, pravi uzlet postigli bi LCC koji bi obzirom na potencijale Mostara mogli otvoriti niz linija, a baziranje jednog aviona Wizzaira ili nekog drugo prijevoznika uopće ne bi bilo riskantno. Obzirom na ogromnu dijasporu u Njemačkoj Eurowings sa 4-5 njemačkih, austrijskih i švicarskih destinacija svakako bi bio pun pogodak. Umjesto Turkisha mogao bi uskočiti turski LCC Pegasus.

Naravno, uz postojeće chartere potrebni su još i charteri za hodočasnike u katolički napučenim zemljama a kojih još uvijek nema, prvenstveno prema francuskim, španjolskim, austrijskim, njemačkim, poljskim, češkim i mađarskim destinacijama. Turistički charteri prema turskim, grčkim ili tuniskim destinacijama nemaju rezona obzirom da je Mostar tek na par desetaka kilometara od mora i turisti ljetuju na Jadranu.

Potencijal Mostara svakako je daleko najveći od svih ovih malenih zračnih luka, uključujući i Rijeku, te bi Mostar uz pravilno vođenje i prorazvojnu lokalnu politiku mogao dostići 400.000 putnika u vrlo kratkom vremenskom periodu kroz kombinaciju turista, hodočasnika i dijaspore.

Detaljnu analizu svih malih aerodroma u regiji pročitajte na portalu TangoSix 

Fotografije: Vlado Zovko / dodig.info

You May Also Like