Brendiranje destinacija u BiH!?

Računalna nepismenost, koju je potvrdio popis stanovništva proveden 2013. godine očituje se u svim sferama društva u Bosni i Hercegovini. Naročito je primjetan nedostatak komunikacije preko društvenih mreža s ciljanom publikom od strane državnih autoriteta, pa tako i turističke zajednice ne komuniciraju adekvatno kampanje putem društvenih medija.

Možda je to zbog nedostatka novca, a možda zbog nebrige i ne prepoznavanja važnosti digitalnog komuniciranja u 21. stoljeću. Iako se primjeti da u zadnje vrijeme turističke zajednice objave poneki sadržaj kao što su događaji ili poneki natječaj, zamjetan je nedostatak konzistentosti objavljivanja sadržaja.

Brendiranje destinacije nije novi cover na Facebooku i hashtag, složen je to proces i trebali bi ga raditi osobe koje se profesionalno bave time. Službenici za marketing i digitalno komuniciranje ne trebaju ići daleko za dobre primjere, tako da odlično odrađene kampanje imamo u Hrvatskoj i Srbiji. Nacionalna turistička organizacija Srbije pokrenula je platformu novih medija #MySerbia.

#MySerbia se bazira na sadržaju korisnika društvenih mreža koji se preko službenog hashtaga koriste u službenoj kampanji i tako dobijaju autentičan sadržaj. Tako potencijalnim turistima nude iskustvo koje je autentično za razliku od postavljenih fotošopiranih fotografija koje izgledaju nestvarno.

Poželjno je razdvojiti web stranice i profile društvenih mreža samih organizacija od kampanja. Mislim da potencijalne turiste baš i ne zanima kada je održana sjednica rukovodstva turističke zajednice i sl.

Puno je prostora za brendiranje destinacija u našoj maloj državi, neke od njih bi mogle postati nove svjetske hit destinacije, recimo Perućica bi mogla postati jedna od najprepoznatljivijih eko destinacija na svijetu, s obzirom na njene prirodne karakteristike, no sve je nekako sporo u ovoj našoj Bosni i Hercegovini, valjda zbog ove jesenje kiše, pa nadležni čekaju bolje vrijeme da počnu nešto raditi, a kad ga dočekaju počne vrijeme godišnjih i tako ukrug.

You May Also Like