Školski rječnik tržišne blogologije

Znate li kada ste napisali svoj prvi blog post? O kojoj valuti ste razmišljali? Ukoliko još uvijek niste upoznati s fenomenom tržišne blogologija, onda je ovaj mali školski rječnik je prava stvar za vas.

Autentični bloger – autor osobnog ili tematskog bloga koji ne živi i ne pokušava živjeti od njega. Sam svoj urednik. Piše šta ‘oće i kad ‘oće. Blogara bez pravila, a može uvesti i svoja.

Blog post – Članak objavljen na blogu koji smišljeno, analitički i objektivno gleda na stanje stvari. Namijenjen da pomogne čitatelju ili da ga potakne na razmišljanje. Ima ih i da ne valjaju ništa.

Blogometri – blogeri koji odlučuju koji će blogeri ući u kraljevstvo blogersko, po principu foloveri, brendovi – pare

Brojevi u naslovima – navlakuša za privlačenje publike na blog

Dvosmjerna komunikacija – nekadašnji motiv za pokretanje blogova, danas rjeđe prisutna, nalazimo je u blogovima bez reklama.

Džaba (proizvod ili usluga) – najčešće plaća onima koji dobro urade marketinške zadatke firme.

Ekonomija iskustva – marketinška disciplina u kojoj je cilj natjerati čitatelja da kupi ili da stekne pozitivan dojam o proizvodu ili usluzi na temelju autorovog navodnog iskustva. Čitatelj stječe dojam da je autor iz prve ruke doživjeo proizvod ili udluge, te uradio recenziju. Blogerski Top Shop.

Kako da… – jedan od najčešćih alata ‘profesionalnih’ blogera pomoću kojih uvaljuju proizvode, a najčešće se nalazi u naslovu blog posta

Komercijalni ili tržišni blogeri – marketinški činovnici koji štancaju hvalospjeve o proizvodima i uslugama, te za tu odanost kompaniji bivaju nagrađeni, najčešće besplatnim stvarima. Dijele se na uslužne i proizvodne.

Konkurencija (blogosfera) – Zajednica blogova, oaza onih koji se bore za isti proizvod ili brend. Na internetu se hihoću, no u offline svijetu rastrgali bi grkljane jedni drugima.

Osobni blog – vlastiti internet distrikt, k’o Brčko, u kojemu autor sam vlada apsolutistički, bez utjecaja niti jednog tržišnog entiteta.

Pare – najčešći motiv za pokretanje bloga

Pravila bloganja – savjeti za one koji hoće doći preko bloga do para.

Profesionalni bloger – osoba kojoj je cilj uvjeriti čitatelje u kvalitete i performanse nekog proizvoda ili usluge, vidi Ekonomija iskustva

Šoping centar – lice i naličje nekih ‘osobnih’ blogova

Tematski blog post – Vidi Blog post, plus vezano za određenu specifičnu temu, primjer: Novi trendovi u političkoj komunikaciji na internetu. Različito od komercijalnog blog posta.

Uspješan bloger – komercijalni bloger priznat od ekonomske zajednice

Usputno oglašavanje – oglašavanje industrije ili posla kojim se bavi bloger, osoba koje pomažu u postojanju bloga, te humanitarnih i drugih organizacija za opće dobro. Oglasi su jasno naznačeni i ne prikrivaju se unutar postova. Pozitivan primjer: Ćaza

Vjerodostojnost i ugled – razina povjerenja i respekta kod publike. Opada objavljivanjem previše komercijalnih blog postova

WordPress – majka blog zajednice

Zarada od bloga – Google trend, vidi Pare

Zdravko Čolić – je i dalje Zdravko Čolić, jebiga.

You May Also Like