Sedam ključnih čimbenika u turizmu 2017.

Nova godina je pred nama. Analizirao sam nekoliko vodećih turističkih magazina i blogova kada su u pitanju trendovi i čimbenici u turizmu za 2017. godinu. Što je to aktualno u čudesnom svijetu turizma i na koje se stvari ova industrija oslanja u godini pred nama, pročitajte u nastavku…

[1] #Mobilno – Svjesni smo činjenice da je informiranje preko pametnih uređaja već odavno postalo svakodnevnica. Aplikacije za putovanja su na vrhuncu. Mobilne verzije web stranice su odavno postavljene kao standard, što znači ove godine #samomobilno i to je to.

[2] Aktivni turizam – Aktivnosti u prirodi već neko vrijeme su hit. Svi nešto furaju da zdravo žive. Pristupačnost je uvelike pomogla da ova vrsta turizma zaživi, jer širok je raspon aktivnosti na vodi, planini, zraku… I što je još zanimljivije – besplatno je. Zato upregnite svoj bajs i provozajte se uz jezero ili planinu.

[3] Milenijalci – svaki novi trend prvo isfuraju milenijalci, a poslije toga svi ostali. Tako i turistička industrija neumorno prati najnovije trendove. I tko zna što će još u budućnosti postati hit, ali činjenica jest da će mladi koju su svoju ranu mladost doživjeli 2000ih godina biti predvodnici tih novopostavljenih trendova.

[4] Lokalna hrana – trend koji je u zadnje vrijeme konstantno aktualan. Veže se za iskustveni turizam, doživljaj autentičnosti. Hrana govori mnogo toga o destinaciji, kulturološkim karakteristikama kraja, te podneblju. U 2017. puno će se govoriti baš o lokalnoj hrani.

[5] Održivi razvoj turizma – 2017. godina je godina u znaku održivog razvoja turizma, bar kada je Svjetska turistička organizacija u pitanju koja je ovoj tematici posvetila posebnu pažnju. Radi se o turizmu “koji u potpunosti uzima u obzir trenutne i buduće gospodarske, društvene i okolišne učinke, brine se o potrebama posjetitelja, sektora, okoliša i destinacije”.

[6] Ugrožene ili brzo mjenjajuće destinacije – Stručnjaci smatraju da će destinacije koje su na neki način ugrožene ove godine doživjeti pravi procvat. Primjera radi, zanima nas do kada će autentičnost Kube biti takva nakon Fidelove smrti? Ili možda, da li će upravo ova godina biti ključna za otapanje ledenjaka? Zato požurite dok još nije kasno…

[7] City break – Putovanja na kraće vremensko razdoblje u gradove bi mogla procvjetati. Pogotovo ako uzmemo u obzir jeftiniji avio prijevoz, te mnoštvo novih destinacija u ponudi niskotarifnih aviokompanija. Još ako tomu pridodamo povoljan smještaj u hostelima, onda je to pobjednička kombinacija za 2017.

You May Also Like