Duhanske stanice u Hercegovini (2) Naše, sviju nas

Od kad je Ljubuškog od tad je prkosa moćnima, želje za boljim životom i promjenama, a u prilog tome svjedoči povijesna činjenica o štrajku duhanskih radnika u svibnju 1906. godine, kada su se radnici borili za svoja prava, veće plaće i kraće radno vrijeme.

Odavno se tu sadio duhan, znali su to i age, paše i kadije koji su boravili na ovim prostorima. Znali su to i austrougari koji su došli poslije turaka, pa su uskoro po dolasku počeli sustavno organizirati proizvodnju duhana i graditi otkupne stanice. Od tada su duhanske stanice postale hramovi gospodarstva.

Svojevremeno je u Ljubuškom djelovala Alternativna liga, udruga koja je bila pravo osvježenje od onih podobnih udruga i organizacija namijenjenim izvlačenju novca iz proračuna. Alternativna liga je poduzimala određene aktivnosti i doprinosila kulturnom životu, a isto tako i na humanitarnom planu Ljubuškoga.

Udruga je djelovala u prizemlju nekadašnjeg sedmog magazina duhanske stanice u centru Ljubuškog. Prostor je dobila na korištenje od tvrtke Agroprom i dopuštenje Agencije za privatizaciju, tadašnjeg vlasnika, a 2008. godine je očistila i adaptirala par prostorija za svoje aktivnosti.

U međuvremenu je vlasništvo prostora prešlo na Zapadnohercegovačku županiju. Napori vlasti u općini Ljubuški su bili da duhanska pripadne općini koja je tvrdila da bi tu gradila i kulturni centar među ostalim.

Ekipa iz Alternativne lige je očistila zgradu od smeća, uvela struju i organizirala cijeli niz koncerata, izložbi, poetskih večeri, predstava i humanitarnih akcija. Kroz kultni “Krchivrat” u sklopu duhanske stanice prošli su umjetnici iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Brazila…

O važnosti duhanske stanice kao dijelu kulturne baštine pisali su i upozoravali na svom blogu:

“Duhanska stanica je sama po sebi kulturni spomenik koji svjedoči o uspješnijim gospodarskim vremenima, ali ona je i više od toga. Naši (pra)djedovi su radili prije stotinu godina u njoj, zarađivali svoj kruh, a i dizali pobune zbog nepovoljnih radnih uvjeta i radnog vremena davne 1906. godine. Stoga, duhanska stanica pripada građanima Ljubuškog i njegove okolice i ne smije biti korištena u nečije privatne svrhe niti rušena. Nadamo se da će se realizirati plan izgradnje kulturnog centra u kojem imamo svoje mjesto kao udruga mladih koja jedina radi zadnjih par godina na očuvanje ove kulturne baštine.”

Proslava godišnjice Udruge, koncert benda Terra Slaves

Plamene noći

Međutim, u večeri 24. veljače 2011. izbio je požar gdje je jedna od zgrada unutar kompleksa duhanske stanice izgorjela. Radilo se o zgradi preko puta sedmog magazina (u kojem djelovala Alternativna liga). Zbog požara se urušio krov zgrade. Kontaktirani su ljubuški vatrogasci no tada je kazano kako je požar stavljen pod kontrolu i da oni nadziru zgradu, međutim urušene grede su i dalje tinjale dok je jaka bura nosila dim u smjeru centra grada. Velika opasnost od urušavanja prijetila je preostalim dijelovima krova i zidovima zgrade.

Udruga je nastavila s radom, čekajući objašnjenje o požaru kojega, kako to u Hercegovini biva, nikada nije dočekala.

Pamtim Osmijeh tišine, humanitarni festival za djecu s posebnim potrebama, koncerte, izložbe u zanimljivom prostoru i uvijek raspoložene mlade ljubušake spremne za dobro druženje.

Detalji iz duhanske stanice, Alternativna liga

Pamtim nažalost i reakciju zbog zatvaranja prilaza prostorijama Udruge, kada su u srpnju 2011. radnici jedne građevinske tvrtke prvo pijeskom, pa onda kamenjima iskipali kamion na ulaz.

“Nije rijetkost da se rad različitih udruga, a pogotovo onih omladinskih, sabotira. U malim sredinama u  našoj državi svaki podhvat koji ima viziju, trenutno možda neopipljivu i apstraktnu široj narodnoj masi olako može biti okarakteriziran kao promašaj, ili po hercegovački danguba“, upozoravali su tada javnost.

No kulturne politike u Ljubuškom su takve, pa se rad Udruge polako gasio. Mladi su gubili bitke, a stanica opet nekoliko puta bila u plamenu do konačnog sloma.

I ovaj tekst je dio ljubuške povijesti, da se ne zaboravi.

You May Also Like