Pridružio sam se FIJET obitelji

Na poziv kolegice Marijane Rebić prihvatio sam članstvo u Hrvatskoj udruzi turističkih novinara i pisaca u turizmu, koja je dio Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu.

Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme (FIJET) je najstarije i najveće profesionalno udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu. Osnovano je u Parizu 1954., a osnovali su ga turistički novinari Francuske, Belgije i Luksemburga. Ideje pomirenja i putovanja, te ciljevi FIJET-a naišle su na veliko odobravanje kolega novinara diljem Europe, a ubrzo i u obje Amerike. Tako su kolege novinari potakli razvoj turizma i turističkog novinarstva kao medijskog promotora zemalja i destinacija.

Hrvatski turistički novinari već 1962. su prepoznali ideju i značaj ove organizacije. Tada u Jugoslaviji bili su među najbrojnijim članovima koji su 1963. godine pokrenuli Međunarodne turističke susrete u Makarskoj. Posljednji su održani 1989.

Članstvo FIJET-a se povećava, osim novinara pridružili su se pisci, profesionalci, turizmolozi, fotoreporteri, analitičari… To se zajedništvo pokazalo veoma djelotvorno i korisno. Stoga je FIJET svojim Statutom potvrdio strukturu članstva nacionalnih udruženja u kojoj su zastupljeni turistički novinari s 80%, dok su ostali pisci, turistički profesionalci i prijatelji FIJET-a. Trenutno broji gotovo 2000 članova, a službeni jezici su engleski, francuski i španjolski.

FIJET djeluje kroz aktivnosti svojih nacionalnih udruga ali i individualnih članova tamo gdje još uvijek nisu osnovana Udruženja.

You May Also Like