Liveblog – medijska forma događaja

Liveblog je vrsta blog objave u kojoj je cilj osigurati tekstualnu i multimedijsku pokrivenost događaja u tijeku.

Sredinom prošlog desetljeća ova forma doživljava procvat. Na početku je to bilo pokrivanje tehnoloških konferencija u formi mikroblogova, dok je danas ova forma našla primjenu u svim vrstama događaja, od sportskih susreta, izbora, konferencija, ceremonija, prosvjeda, sukoba, prirodnih katastrofa i drugih događaja.

Najbolji elementi livebloga (transparentnost izvora, oslobađanje lažnih novinarskih podmetanja, obuhvaćanje publike) su toliko jaki da umjesto predodžbe o smrti novinarstva, liveblog je zasigurno utjelovljenje budućnosti novinarstva. Matt Wells, The Guardian

Liveblog portala Klix.ba povodom Papina pohoda Sarajevu

Liveblog je članak u kojemu se mikroobjave ažuriraju automatski kako ih autori objavljuju iz minute u minutu kako bi ispratili određeni događaj. Ako događaj traje više dana liveblog je odvojen svaka 24 sata datumskom oznakom.

Prednost jednog članka jest što korisnici sadržaja imaju pregled svih pojedinosti na jednom linku, te što je moguće ugraditi fotografije, video, audio, grafiku i tekst u objavu. Isto tako je moguće dodati sadržaj s različitih izvora. Objave su poredane vertikalno, a na vrhu je posljednje unešena objava, dok se automatski ažuriraju pomoću Java Scripta.

Moji počeci i iskustva

Prošle godine, kada su požari plamtjeli Hercegovinom postavio sam sustav LiveBloga na ovaj blog gdje sam postavljao sve informacije aktivnostima gašenja požara iz nadležnih institucija i medija u Hercegovini. Nakon tog iskustva počeo sam preko Tickaroo sustava prenositi utakmice lokalnog rukometnog kluba i to je ispalo bolje nego što sam očekivao, budući da ovaj sustav ima odličnu podršku za brojne sportove, a besplatan je alat. Sustav koji sam testirao na utakmici protiv Čapljine pokazao se odličnim, za vrijeme te utakmice liveblog je imao 455 pregleda.

Najpoznatije forme livebloga možemo vidjeti u praćenju sportskih rezultata kroz aplikaciju i stranicu Rezultati.com.

You May Also Like