Održana manifestacija povodom upisa konjičkog drvorezbarstva na listu UNESCO-a

Konjičko drvorezbarstvo službeno je upisano na UNESCO listu nematerijalne baštine čovječanstva 6. prosinca 2017. godine. Ovaj iznimno značajan povijesni događaj za Konjic i cijelu Bosnu i Hercegovinu, rezultat je višegodišnjeg rada prestavnika konjičkih drvorezbara, šire društvene zajednice u Konjicu, nevladinog sektora, obrazovnih institucija, kao i institucija vlasti na svim razinama.

U srijedu, 28. ožujka u Konjicu sam sudjelovao na manifestaciji povodom obilježavanja upisa na UNESCO listu, gdje je organiziran obilazak značajnih lokaliteta drvorezbarstva u Konjicu, te prigodan program u kongresnom centru hotela Garden City.

Detalj iz radionice obitelji Nikšić (Foto: Ivan Dodig)

Cilj ove manifestacije je bio odati počast svim generacijama konjičkih drvorezbara koji su ovaj zanat razvijali, do danas sačuvali, te ulažu velike napore da sačuvaju i promoviraju ovaj bitan dio kulturno-povijesnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, koji je sada službeno i dio nematerijalne baštine cijeloga čovječanstva.

Kratka povijest konjičkog drvorezbarstva

Sve je počelo u konjičkom selu Bijela, nekad u prvoj polovici 19. stoljeća, kada je lokalno stranovništvo uz pomoć primitivnih alata rezbarenjem ukrašavalo svakidašnje predmete poput preslica i vodijera, te nešto kasnije i djevojačkih sanduka. Prerastanje drvorezbarstva iz lokalnog seoskog hobija u jedan umjetnički zanat, čiji sastavni dio postaje dizajn i izrada sofisticiranih komada namještaja i drugih dekorativnih predmeta, nije se dogodilo spontano.

Zasluženo na UNESCO listu (Foto: Ivan Dodig)

Konjičko drvorezbarstvo doživjelo je procvat zahvaljujući talentu, upornosti i vještini drvorezbara poput Ilije Arapovića, Mate Azinovića i Ivana Ramljaka, te odluci austrougraskih vlasti pred kraj 19. stoljeća da pomognu školovanje ovih drvorezbara u Sarajevu, a kasnije otvaranje drvorezbarskih škola u Konjicu. Nakon toga drvorezbarstvo doživljava procvat te su u periodu između dva svjetska rata u Konjicu formalno registrirane 34 drvorezbarske radionice, od kojih su najveći uspjeh doživjele radionice u vlasništvu obitelji Mulić i Nikšić. Prenoseći znanje drvorezbarskog zanata na mlađe generacije, te zahvaljujući stalnim inovacijama u dizajnu i uspješnim vođenjem obiteljskih drvorezbarskih tvrtki, ove dvije obitelji do danas su očuvale tradiciju konjičkog drvorezbarstva.

Komadi namještaja i drugih dekorativnih predmeta koje su proizveli konjički drvorezbari početkom dvadesetoga stoljeća i kasnije, još uvijek krase domove uglednih obitelji širom bivše Jugoslavije, a neki su postali dijelom muzejskih zbirki Etnografskog muzeja u Beogradu i Zemaljskog muzeja u Sarajevu. A važna je činjenica da se drvorezbarstvo prožima kroz sve objekte vjerskih zajednica u Konjicu i šire.

Najveća počast svim generacijama konjičkih drvorezbara, onima koji više nisu među nama, ali i onima koji tek uče ovaj zanat, ukazana je 6. prosinca 2017. godine kada je konjičko drvorezbarstvo upisano na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Počast je to za sve konjičane koji vole i njeguju drvorezbarstvo kao vrijedan dio svoje kulturne baštine, za Konjic i Bosnu i Hercegovinu, a ujedno i dužnost da se čuvamo, njeguje i provira ovaj vrijedan umjetnički zanat.

You May Also Like