Putnikovanja (8): Kasni sati švarcvaldske zime

Manji gradovi imaju svoj unikatan ustaljeni ritam. Pogotovo u Njemačkoj, gdje filozofija rada diktira svakodnevni tempo tamošnjem stanovništvu koje je jako šaroliko, pa se na ulicama može čuti turski, talijanski, rumunjski, arapski, a u dosta slučajeva i naš jezik.

Na sat vremena vožnje od štutgartske zračne luke, autoputom prema jugu, na izvoru rijeke Neckar smjestio se gradić Schwenningen. Od 1972. godine zajedno s Villingenom čine jedan grad, u dvije gradske cjeline, Villingen-Schwenningen.

Gradska protestantska crkva u središtu grada

Dvadeset i nešto u minusu učinili su svoje. Uvijen u punu zimsku opremu i ne doživljavam sunce. Čini mi se da sija samo kako bi osvjetlilo ovaj snijegom ušuškani gradić.

Davne 1981. godine, na potoku Muslen izgrađeno je novo gradsko središte trg Muslenplatz, popularno okupljalište građana gdje je nekada, uz spomenuti potok, ležalo naselje Schwenningen. Tu se nalazi nekoliko znamenitih građevina koje su obilježile povijest gradića na Neckaru.

Nekadašnja gradska ljekarna

Prepoznatljiva njemačka arhitektura ocrtava staru župnu kuću, Altes Pfarrhaus, iz 1747. godine koja je restaurirana i obnovljena 1980. godine. Ova građevina je pod zaštitom države kao kulturno-povijesni spomenik od iznimog značaja.

Stara župna kuća

Najstarija građevina je gradska protestantska crkva koja je izgrađena u XV stoljeću na temeljima stare crkve sv. Vincenta. Gradska crkva spaljivana je dva i obnavljana nekoliko puta, a posljednji put 1963., i to značajnije u unutrašnjosti.

Stara razglednica

U nekadašnjoj učiteljskoj kući iz XVIII stoljeća danas se nalazi muzej s pet velikih izložbenih prostora, Heimatmuseum. Osim gradskog povijesnog odjela, nudi i nekoliko posebnih zbirki, kao što je švabski namještaj, tradicionalni način žikvota seljaka, švarcvaldske satove…

Park je idealan za roditelje s djecom

Valjda se nekako utkalo u ove trgove i postalo prirodno da razni jezici odjekuju ulicama, jer nekada je Schwenningen bio centar njemačke urarske industrije o čemu svjedoči Uhrenindustriemuseum, smješten u tvorničke sale nekadašnje Württembergischen Uhrenfabrik. I tada su ljudi dolazili iz različitih krajeva svijeta, kako bi kupovali i popravljali satove svih veličina i namjena, te kako bi izučavali urarski zanat.

Zaleđeno jezerce u zimskoj idili

Sve što vrijedno spomena u ovom gradiću počelo je od zanesenjaka. Tako je jedan zanesenjak u avione pored malenog gradskog aerodroma prikupio stare avione i druge letjelice te davne 1989. pokrenuo Internationales Luftfahrtmuseum,  međunarodni muzej zrakoplovstva. Moja potraga za avionima mostarskog Sokola u ovom muzeju bila je neuspješna, no zaljubljenicima u avione muzej je poslastica.

A post shared by Ivan Dodig (@putniknamjernik) on

Gledajući fotografije i razglednice zaključujem da je ovaj gradić na istoku Švarcvalda mnogo ljepši u proljeće i ljeto, kad sve ozeleni. Lijepo uređeni parkovi, šetnice i jezera dođu do izražaja kada temperature porastu. Pričaju mi da u ljetnim mjesecima zna tako opako biti vruće, čak i koloniji Hercegovaca, naviknutih na temperaturalne ekstreme, koja se skrasila ovdje, trbuhom za kruhom.

Gradska knjižnica u središtu grada

Kod starijih stanovnika postojala je velika netrpeljivost prema onima iz Villingena i obrnuto. Osjeti se čak i danas. Neki stanovnici vam namjerno neće reći kada ima autobus prema drugoj gradskoj cjelini, zbog nekog inata. Dolaskom novih generacija tenzije su gotovo neprimjetne, možda iz razloga što na šveningenskim ulicama odrasta sve veći broj etničkih talijana, turaka, rumunja, hrvata, sirijaca, srba i drugih.

Dan žena

Danas se zanati manje izučavaju, a jedino što se nije promjenilo stotinama godina je najpoznatije švarcvaldsko pivo Fürstenberg koje se proizvodi od 1283., a čije reklame zamjećujem na svakom koraku.

Doktori, profesori i drugi uglednici žive u ovakvim vilama

Njemci sve unaprijed izračunaju i isplaniraju. Park koji se prostire na 24 hektara izgrađen je u sklopu izložbe Landesgartenschau koja se održala 2010. godine, koja je za cilj imala poboljšati kvalitetu života i ekološku klimu u gradu. Tako je velika investicija od 28,9 milijuna eura ovom gradu donijela remek djelo pejzažne arhitekture. Za pet mjeseci izložbu je posjetio 1,1 milijun posjetitelja, a organizatori su bili u plusu 68 000 eura.

Megapark u ljetnim mjesecima

Iako je podrijetlo rijeke Neckar vezano za rezervat prirode Schwenninger Moos, u parku se nalazi glavni izvor te rijeke kojega je još davne 1581. peti knez Würtemberga, Ludwig, obilježio postavljajući kamen s natpisom: Ovo je izvor Neckara!.

Zanimljiv je podatak da se upravo u ovom malom švarcvaldskom gradiću, početkom 1969. godine rodio proslavljeni nogometaš Dinama i Zvezde, Reala i Barcelone, Robert Prosinečki.

Zime u ovom dijelu Njemačke znaju biti nezgodne. Dok je varljivo sunce još sijalo, temperature su išle daleko, i do dvadeset ispod ništice, a zvona s nekoliko crkava, različitih pogleda na kršćanstvo, odzvanjala su gradom koji se počeo buditi iz švarcvaldskog sna.

You May Also Like