Konferencija AprioriTurizam u Mostaru okupila javni i privatni sektor

Drugog dana mostarskog Sajma gospodarstva održana je konferencija na temu “Razvoj destinacijskog turizma uspostavom niskotarifnih avio letova” u organizaciji Apriori BH – agencije za profesionalno usavršavanje i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, te uz koordinaciju agencije Fortuna Tours iz Mostara.

Izuzetna mi je čast što sam bio dionikom ove prelijepe priče ispisane u Mostaru. U pozdravnom govoru nazočnima sam, između ostaloga rekao:

“Mostar, koji je oduvijek na raskršću puteva, aktiviranjem redovnog zračnog prometa dobiva jednu drugačiju dimenziju, onu koja povezuje i spaja. Tako će grad na Neretvi uskoro biti povezan s europskim gradovima, Stuttgartom, Düsseldorfom i Zagrebom, a preko njih s cijelim svijetom.”.

Konferenciju je otvorio prof.dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, a njegovu misao o konferenciji prenosim:

“Konferencija počiva na sinergiji javnog i privatnog sektora, a zagovara upravo sustavan rad svih dionika u pripremi za promjene koje će uslijediti uspostavljanjem niskotarifnih avio-letova iz Zračne luke Mostar.”

Također je naglasio važnost i značaj osnivanja općinskih turističkih zajednica u Županiji.

Nakon otvaranja, stručnjakinja za interpretaciju kulturne baštine i menadžment u kulturi, Dragana Lucija Ratković Aydemir govorila je o mogućnostima baštine kao značajnom resursu u turističkoj destinaciji. Naglasila je ulogu doživljaja kao ključnim okidačem u percepciji suvremenog turista.

“Svaki stanovnik nekog područja na kojem živi itekako zna svoje vrijednosti i vrijednosti tog mjesta, a upravo te vrijednosti treba da postanu proizvod”

Panel rasprava moderatora Ivana Jurilja, ravnatelja Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za Europske integracije polučila je značajne rezultate. Upravo dijalogom između donositelja odluka u turizmu Hercegovine i predstavnika Tuzlanskog kantona stvorila se konstruktivna rasprava. Panelisti su složni da su potrebna veća ulaganja u ovaj sektor, te da su preduvjeti za razvoj turizma zakonska regulativa i obrazovanje kadrova. Također su naglasili potrebe održavanja konferencije na godišnjoj razini, kao mjesto okupljanja i susreta turističkog sektora koje je pogodno za razmjenu iskustva, umrežavanje, povezanost i jačanje struke.

Detalj s panel rasprava

Ravnatelj zagrebačkog Instituta za turizam, dr.sc. Damir Krešić, prezentirao je rezultate istraživanja o načinu izbora i rezervacije destinacije za odmor koje je Institut proveo u okviru projekta MarketMakers kojeg podržava Vlada Švicarske, te prikazao uvide u ponašanja turista sa ključnih i potencijalnih tržišta za „incoming“ turizam u Bosni i Hercegovini“. Na primjerima preferencija turista iz Njemačke, Španjolske i Kine, sudionici su mogli pribilježiti što koji turisti vole i očekuju od destinacije.

Dr.sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam

“Istraživanje se bavi obilježjima turističke potražnje sa turističkih tržišta koja su trenutno važna za BiH i sa onih turističkih tržišta koja mogu biti važna za BiH. Tijekom istraživanja pozornost smo usmjerili na to što turiste posebno privlači, što oni traže, kakve su njihove potrošačke preferencije, na koji način putuju, kako i na koji način biraju destinaciju. To su sve bitne stvari koje treba uzeti u obzir kako bi se turistička ponuda u BiH mogla što bolje prilagoditi zahtjevima suvremenog turističkog tržišta”, istakao je Krešić.

Nakon osam predavanja istaknutih stručnjaka i praktičara uslijedili su B2B sastanci koje je vodila gospođa Marsela Grbešić, HR menadžerica.

Potporu konferenciji dali su brojni stručnjaci iz područja turizma, najveće turističke agencije u BiH, hotelijeri, udruge, akademska zajednica, javne institucije i općine, a sve s ciljem povezivanja javnog i privatnog sektora usko povezanog uz razvoj turizma u regiji.

A post shared by Ivan Dodig (@putniknamjernik) on

You May Also Like