Enis Avdić: Sarajevo polako postaje ozbiljna turistička destinacija

Šesto izdanje blog serijala “Lice turizma” donosi nam razgovor s direktorom destinacijske marketing organizacije Sarajeva, Enisom Avdićem. Voditelj je projekta Sarajevo Navigator, te je kreirao i razvijao DMO brend Destination Sarajevo.

Kako je tehnologija utjecala na turizam i putovanja općenito?

Možemo slobodno reći da je tehnologija potpuno promijenila turizam i način putovanja. Nekada smo čak i o relativno bliskim destinacijama znali jako malo, većinom iz priča poznanika koji su imali sreće da posjete te destinacije ili ono što su nam turističke agencije promovirale. Danas je cijeli svijet dostupan kao na dlanu, informacije o svakoj lokaciji možemo pronaći za par minuta pretraživanja interneta, pregledati fotografije, video snimke, recenzije, komentare korisnika iz cijelog svijeta i odlučiti se što je najbolje za nas. To usložnjava odnose u turizmu i neminovno utječe na promjenu načina rada svih stakeholdera i prilagodbu novim kretanjima na tržištu.

Ljudi danas putuju češće a kraće, u potrazi za novim destinacijama i zanimljivostima, a sve se nekako vrti upravo oko pojma „iskustvo“. Više nije dovoljno da imate samo odličnu plažu ili značajnu atrakciju kako biste privukli veliki broj turista, sada je to skup faktora koje gosti traže i destinacije se jednostavno moraju prilagoditi ili će prije ili kasnije izgubiti utrku. Konkurencija nikada nije bila snažnija i raznovrsnija, tržište je dostupno svima iako nekoliko velikih „igrača“ ipak ima znatnu prednost, ali ukoliko ste uporni i znate se služiti računalom možete isplanirati svoj odmor uspješno i za svoj novac dobiti vrijednost koju očekujete.

Primjećujemo da je sharing ekonomija postala svjetski trend, a naročitu primjenu pronalazi u turizmu. Koje su to najveće prednosti ove vrste ekonomije?

Koncept ekonomije dijeljenja najveću primjenu doživio je u turizmu i omogućio razmjenu usluga i dobara na nivou kakav prije nije bio moguć, na globalnom tržištu i velikom brzinom, što su i najveće prednosti ove vrste ekonomije. Kao i svaki koncept ima i mane, pitanje sigurnosti i zloupotreba, ali smatram da su benefiti mnogo veći i da je mnogim ljudima ovaj model poslovanja pozitivno utjecao na život. Danas putem internet platformi jednostavno možete ponuditi vaš stan, auto, bicikl, opremu, wi-fi, neku od vaših sposobnosti i slično zainteresiranim ljudima iz komšiluka ili sa druge strane planete.

Ono što je u oblasti turizma u posljednje vrijeme posebno interesantno je dijeljenje doživljaja pa je tako Airbnb.com, najpoznatiji predstavnik platformi zasnovanih na ovom modelu poslovanja u atudenom 2016. godine dodao novi modul Experiences putem kojeg zainteresovani mogu rezervirati turu ili neku drugu aktivnost specifičnu za određenu destinaciju i doživjeti je na drugačiji način. Nedostatak za naše tržište je što veliki broj platformi još uvijek ne omogućava korištenje od strane ponuđača dobara ili usluga iz BiH ili to zakonski nije regulirano, pa tako ostajemo uskraćeni za dio kolača iz ovog modela poslovanja, ali sam siguran da će se uskoro i to promijeniti.

Kako je koncipirana platforma Destination Sarajevo, te kada je ona nastala?

Sve je počelo još 2006. godine idejom da bi Sarajevu, kao destinaciji poharanoj i podijeljenoj ratnim dešavanjima, bilo potrebno nešto što bi skrenulo pažnju na sve ono pozitivno što ima za ponuditi turistima. Krenuli smo sa džepnim gradskim vodičem Sarajevo Navigator, nastavili sa kreacijom dvojezičnog turističkog portala, prve ozbiljne mape grada za turiste i realizacijom drugih brojnih aktivnosti putem kojih smo promovirali destinaciju i njene vrijednosti te razvijali odnose sa mnogobrojnim partnerima na tržištu. Nakon nekog vremena postali smo organizacija koja uspješno promovira ponudu svih dijelova destinacije Sarajevo, te smo odlučili da pređemo na jedan novi nivo te okupimo učesnike na lokalnom turističkom tržištu oko ideje zajedničke promocije destinacije.

Prvi korak je bilo kreiranje branda Destination Sarajevo, a nakon toga i pokretanje platforme Destination Sarajevo Partners Club (DSPC) koja danas, manje od četiti godine nakon pokretanja broji više od 300 partnera iz raznih oblasti poput smještaja, ugostiteljstva, kulture, zdravstva, turističkih usluga, … Svaki član ima više od 20 benefita koje dobija učlanjenjem, a u narednom periodu planiramo uvesti i nove beneficije u skladu sa planom razvoja i kretanjima na tržištu.

Kroz platformu promoviramo ponudu destinacije, razvijamo kvalitetne višejezične štampane i digitalne medije, povezujemo partnere iz raznih oblasti i usmjeravamo ih na međusobnu saradnju, u direktnoj komunikaciji savjetujemo i edukujemo partnere na teme poput kreacije ponude za turiste, dizajna, internet marketinga, prodaje i slično. Ova pozicija omogućava nam da lakše odgovorimo i na upite koji nam dolaze od inozemnih medija i agencija te im, u saradnji sa partnerima, pružimo informacije i resurse koji su im potrebni kako bi promovirali našu destinaciju ili doveli nove turiste. Iza nas je više od 11 godina rada, skoro dva miliona kreiranih i distribuiranih višejezičnih publikacija, razvijeni digitalni mediji, realizirani brojni turistički događaji, sada već prepoznatljiv brand, a još toliko ideja nam stoji „u ladici“ pa vidjet ćemo šta će nam budućnost donijeti.

Koliko vam je iskustvo na prethodnim projektima pomoglo u realizaciji projekta Destination Sarajevo?

Prije svega, mi kao ekipa nikada nismo bježali od pomjeranja granica pa smo tako kroz realizaciju jednog po jednog projekta pravili nešto novo, rekao bih čak i na regionalnom tržištu. Prvih nekoliko godina zaista nije bilo lako „preživjeti“ na tržištu sa samo nekoliko objekata koji u turizmu vide razvojnu šansu i ta borba je bila najveće iskustvo. Danas je ta situacija znatno bolja iako je destinacija Sarajevo još uvijek daleko od nekih ozbiljnih evropskih i svjetskih destinacija po organizaciji i ponudi, ali sigurno da ima ogroman potencijal, samo se čini da se promjene, nažalost, dešavaju presporo.

Niskotarifni letovi su pridonijeli da Sarajevo bude dostupnije stranim turistima. Koliko je razvoj zračnog prometa utjecao na Sarajevo kao turističku destinaciju?

Teško je govoriti o konkretnim pokazateljima jer njih nema, ali sigurno je da je otvaranje linija prema velikom broju gradova i dolazak nekih značajnih avio kompanija u posljednjih par godina utjecao na povećanje broja dolazaka. Same aviokompanije rade promociju na stranim tržištima i to doprinosi afirmaciji Bosne i Hercegovine, čak mislim da nismo ni svjesni koliko.

Prije dvije godine slučajno sam došao u kontakt sa dvoje turista iz Australije na Baščaršiji i kada sam upitao kako su čuli za BiH i odlučili doći, rekli su mi da su u Istanbulu vidjeli billboarde Turkish Airlinesa i jeftinu cijenu karte, te su odlučili doći na jednu noć samo da vide kako Sarajeva danas izgleda nakon ratnih dešavanja. Kada su došli odlučili su produžiti boravak na 4 dana jer su bili oduševljeni.

Letovi Eurowingsa i Wizz Aira sigurno omogućavaju dolazak velikog broja pojedinačnih turista mlađe dobi među kojima je Sarajevo u posljednje vrijeme veoma popularna city-break destinacija. Ove godine Aerodrom Sarajevo očekuje da će prebaciti cifru od milion putnika tokom jedne godine što nije možda mnogo ako se pogledaju rezultati nekih aerodroma u glavnim gradovima okruženja, ali je bitno da brojke rastu u svim segmentima.

Koliko se društvene mreže mijenjaju i kako biti u korak s aktualnim trendovima kada je u pitanju promocija destinacije?

Kvalitetna prisutnost na društvenim mrežama u današnje vrijeme je neminovna, pri tome mislim na kreaciju zanimljivog i aktuelnog multimedijalnog sadržaja, stalnu komunikaciju sa posjetiocima, promptno odgovaranje na njihova pitanja i praćenje trendova. Možda to nekome ne izgleda tako, ali to iziskuje mnogo vremena i planiranja.

Nama se na Facebook i Instagram profilima Destination Sarajevo obraćaju korisnici sa pitanjima o ponudi destinaciji, smjernicama, određenim događajima, traže savjete,… i mi se zaista trudimo da na sve odgovorimo u najkraćem mogućem roku jer smo svjesni da ukoliko zakasnimo sa odgovorom ili ne odgovorimo možemo izgubiti potencijalnog posjetioca destinacije.

Sa druge strane, tu se ne radi samo o broju, nama je bitno da te korisnike sa kojima komuniciramo usmjerimo ka kvalitetnoj ponudi i lijepim iskustvima koja mogu doživjeti u našoj destinaciji te ih pretvaramo u brand ambasadore, osobe koje će podijeliti fotografije i pozitivne komentare na svojim profilima i tako promovirati Sarajevo dalje prijateljima.

Na ruku nam idu promjene koje se dešavaju na društvenim mrežama, razvoj mobilnih uređaja, mogućnost jednostavnog kreiranja visokokvalitetnog foto i video sadržaja,… samo to sve treba dobro kanalisati. Mi to radimo povezujući digitalne i printane medije te društvene mreže, pa tako npr. usmjeravamo turiste kroz komunikaciju da objavljuju fotografije Sarajeva sa hashtagom #destinationsarajevo ili #feelsarajevo, a onda svakog mjeseca u štampanom vodiču Sarajevo Navigator objavimo najbolje fotografije povezujući „nove“ i „stare“ medije.

Kako vidite destinaciju Sarajevo u budućnosti?

Sarajevo kao turistička destinacija ima ogromne potencijale, ali nažalost, još uvijek jako slab imidž u inostranstvu. Svakodnevno nam se dešava da turisti dolaze sa malim ili nikakvih očekivanjima zbog takvog imidža, a odlaze oduševljeni svim što su vidjeli i doživjeli.

Ja sam možda i subjektivan kada je Sarajevo u pitanju jer je to meni najbolji grad na svijetu, ali u komunikaciji sa strancima vidim da se dobro osjećaju ovdje, kažu da smo odlični domaćini, da se ovdje osjećaju sigurno, odgovara im naš tempo i način života, niže cijene u odnosu na zemlje iz kojih dolaze, iznenađeni su šta je sve ovaj grad prošao u nešto više od 550 godina postojanja i šta sve mogu vidjeti na tako malom prostoru, te da imamo takva prirodna bogatstva na manje od pola sata udaljenosti od centra grada.

Sigurno je da ima mnogo stvari koje moramo popraviti, od manjih kao što su lokalna infrastruktura za turiste, javni gradski prevoz, veći broj parking mjesta, modernizacija muzeja i slično, te većih poput proširenja aerodroma, nastavka izgradnje autoputa i prema jugu i prema sjeveru, ali neupitno je da stvari idu pozitivnim smjerom i da je turista iz godine u godinu sve više.

Raduje me sve veći broj internacionalnih brandova hotela što ulijeva povjerenje gostima, povećanje broja avio kompanija koje odlučuju uspostaviti letove prema Sarajevu, investicije u zanimljive zabavne sadržaje, otvorenje Trebevićke žičare, sve bolji sadržaji sarajevskih muzeja, odlični festivali, izgradnja sadržaja na Jahorini i Bjelašnici… Sarajevo polako ali sigurno postaje ozbiljna turistička destinacija.

You May Also Like