O jednom bendu i jednom festivalu

Nedavno sretoh poznatog ljubuškog tonca. Pričamo o jednom hercegovačkom bendu za kojeg sam mislio da je nekako prerano ispario.

Potvrdio mi je informacije koje su još prije došle do mene, da Terra Slaves sprema album i da će biti zaista odličan. Sjetio sam se tada njihovih nastupa i odličnih svirki u Ljubuškom i Čapljini, ali nekako mi je ostala, zabilježena negdje duboko, njihova svirka na Evergreen Festu 2014. godine. Sve se nekako poklopilo, ugodna večer, dobra ekipa i autentičan zvuk ispred Čitlučanke, nekadašnje robne kuće iznad čijih će temelja, kako kažu, niknuti još jedan u nizu stambeno-poslovnih centara.

Baš tu, ispred stare robne kuće, sreo sam te prilike roditelje tadašnjeg bubnjara spomenutog benda. Kratko smo razmjenili par riječi i pozdravili se. Malo dalje, vidio sam svoju susjedu s malom djecom koja se igraju i skakuću na glazbu koja je dolazila s platoa. Nadalje, starije rokere, slikare i dr. Takav je to festival, bez fame i kiča, jednostavan, kvalitetan i otvoren za sve.

Opterećeni prostorom, prošle godine su organizatori pokušali velike koncertne večeri festivala organizirati u odličnom ambijentu starog kampa, na Tromeđi. Da ne pišem zbog čega i zašto, nije im dozvoljeno, pa su koncertne večeri održane na pomoćnom stadionu Bare, gdje su i danas.

I da se ne lažemo, u općini smještenoj između Ljubuškog, Čapljine, Mostara i Širokog Brijega, kulturna scena gotovo i da ne postoji. Sve se svodi na ustaljena događanja koja svojom krutošću i uniformiranošću ne otvaraju vrata za novu publiku.

Ovaj festival je primjer da i cvijet ponekad izraste među korovom. Svojim konceptom, gotovo cijelog mjeseca kolovoza, otvara svoja vrata širem auditoriju pružajući publici radionice, umjetničke večeri, dobre svirke i ugodno druženje.

Bilo bi dobro da se događaji poput ovoga, širokobrijeških West Herzegovina Festa i Mediteran Film Festivala, neumskog festivala animiranog filma (NAFF), raznih mostarskih i drugih kvalitetnih festivala, organiziraju u određeni klaster i da se napravi festivalski kalendar Hercegovine u kojem bi ovi događaji bili nositelji jedne nove ponude kulturnog turizma Hercegovine.

You May Also Like