U Izmiru održana FIJET Akademija za mlade turističke novinare

U organizaciji Svjetske federacije novinara i pisaca u turizmu (FIJET) i njezinog turskog ogranka (ATURJET), u Izmiru je od 12. do 19. kolovoza održana FIJET Akademija za mlade turističke novinare.

Na Akademiji je sudjelovalo 12 mladih novinara iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Maroka, Rumunjske, Slovačke, Tunisa i Turske.

S predsjednikom FIJET-a Tijanijem Haddadom

U sedmodnevnom rezidencijalnom programu pod geslom “Drugačiji pogled u budućnost u svjetlu povijesti” polaznici su imali priliku bolje upoznati međudonos povijesti i suvremenog turizma kroz predavanja turskih i međunarodnih stručnjaka, te bogatog društvenog programa.

U prostorijama Sveučilišta Yasar predavači su svoja znanja i iskustva prenijeli mlađim generacijama.

Jedan od predavača, Mike Black, direktor New Destination Networka, organzicije koja se bavi razvojem destinacija je rekao:

– Prvi put sam na FIJET Akademiji. Ovdje imamo zaista obrazovane i posvećene novinare. Iako ih zovemo studentima, to su ljudi koji već imaju široka znanja, te se hoće dodatno obrazovati. S predavačima i profesorima čine dobru kombinaciju, pa se na predavanjima može osjetiti zajedništvo i sinergija, na kojima i sudionici i predavači uče jedni od drugih. Mogu kazati da je to miks modernog koncepta kojemu su više okrenuti mladi i klasičnog nastavnog procesa.

Bergama: Hod po povijesti

Organizatori su se pobrinuli da polaznici imaju aktivan program, koji je uključivao posjete različitim destinacijama na kojima su vidjeli primjere različitih vrsta selektivnog turizma. Obišli su Izmir (Kadifekale, Agoru, Asansor), Bergamu (WHS UNESCO), Foču, Češme, Efez, Selčuk, Kušadasi, Seferihisar.

Polaznici su se također upoznali s oblicima selektivnog turizma: medicinski (Medical Park), vinski (Mahzen), hodočasnički (kuća Blažene Djevice Marije)…

Na gala večeri održanoj u petak, 17. kolovoza, u gospodarskoj komori Izmira polaznicima su uručeni certifikati, te zaslužnima plakete za razvoj FIJET-a i ATURJET-a.

U zahvalnom govoru između ostalog sam rekao:

– Počašćen sam što sam imao čast predstavljati dvije prekrasne zemlje iz srca Europe, Hrvatsku, te Bosnu i Hercegovinu. Ovdje, u kolijevci kultura i religija imali smo priliku doživjeti autentično značenje života. Prošlost nas je naučila da nakon velikih ratova i nemira, prvi korak ka pomirenju biva napravljen upravo od putnika i trgovaca. Hvala svima koji su doprinijeli da ova Akademija bude za pamćenje!

Nakon svečane ceremonije Akademija je zatvorena.

FIJET Akademija za mlade novinare održava se svake godine, a polaznici su mladi novinari od 18 do 35 godina, kojima FIJET pruža priliku za usvajanjem novih znanja i vještina, kao i upoznavanje tradicije, kulture i turizma zemlje domaćina.

You May Also Like