O mucanju ili poremećaju ritma i tempa govora

Problem mucanja imam od kada znam za sebe. Još od najranijeg djetinjstva teško sam izgovarao neke riječi na m, p, n, b…

Oduvijek sam volio iščitavati i analizirati riječi same po sebi, tako da sam istraživao etimologiju i koristio dosta zamjenskih riječi koje nisam mogao izgovoriti. Profesorice jezika u srednjoj školi su to primjetile i često smo razgovarali o korijenima riječi i arhaičnim izrazima, no nisu znale zašto ih koristim.

Dok sam surađivao s jednim sveučilišnim profesorom koji je primjetio moj problem, inzistirao je da baš ja održavam prezentacije, obuke i sl. pred mnoštvom ljudi i na taj način mi je pomogao u suočavanju s problemom i upravljanju govorom. Tijekom vremena naučio sam se kontrolirati u javnom govoru.

Možda su baš te zamjenske riječi i dijagnoza doprinijeli da bolje pišem, da su moje pjesme, putopisi i druge pisanije objavljivane, kao i to da istražujem medijske i komunikacijske fenomene. Vjerojatno jesu.

Govor osobe koja muca možemo olakšati tako da ne izbjegavamo kontakt očima, smanjimo broj pitanja, pokažemo interes i omogućimo osobi dovoljno vremena za odgovor, te da je ne prekidamo i ne požurujemo.

You May Also Like