Dosije Petrovaradin: upravljanje povijesnim gradskim predjelom

Knjiga “Dosije Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim predelom” je suradnički pothvat koji ima za cilj promisliti vrjednovanje, korištenje i očuvanje  Petrovaradinske tvrđave, često zanemarenog a izvanrednog povijesnog gradskog predjela Novog Sada.

Pisana od strane brojnih autora, knjiga nudi bogat i dinamičan pogled na načine razumjevanja, korištenja i upravljanja kulturnim nasljeđem i povijesnim predjelima, koji nadilaze striktne disciplinarne podjele, komodifikaciju nasljeđa i postojeće institucionalne okvire.
Petrovaradinska tvrđava igra ulogu mjesta na kojemu se susreću kompleksni izazovi zaštite nasljeđa i društveno-ekonomskog razvoja, potičući diskusiju o budućnosti povijesnih gradskih predjela širom svijeta. U susretu sa Petrovaradinskom tvrđavom, preko 40 autora različitih profesija iz 30 zemalja svijeta, pokušalo je ponuditi moguće odgovore na brojne izazove koji sprječavaju održivo, odgovorno i pravedno korištenje ovog povijesnog gradskog predjela. Mnogi autori koristili su UNESCO pristup upravljanju povijesnim gradskim predjelima (HUL), primjenjivali ga, ulazili u dijalog s njim, preoblikovali ga i uvodili nove perspektive i pitanja.

Kako balansirati očuvanje vrjednovanih povijesnih slojeva s razvojem i promjenama? Kako omogućiti mnogostruka korištenja povijesnih mjesta – stanovanje, rekreaciju, kulturne aktivnosti, turizam, trgovinu? Kako da povećanje turističkih aktivnosti ne ugrozi lokalnu dinamiku života stanovnika? Kako upravljati povijesnim predjelom uključujući različite strane koje u istom žive, rade i oblikuju ga? Kako oživeti ušutkane i marginalizirane povijesne narative, a učiniti susret sa povijesnim mjestom dinamičnim i atraktivnim? Ova i mnoga druga pitanja obrađena su od strane autora u preko 20 tekstova u knjizi.

Elektronsku verziju knjige “Dosije Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim predelom” možete pronaći na linku https://www.tims.edu.rs/slucaj-petrovaradin-managing-historic-urban-landscapes/

You May Also Like