Kako je COVID-19 utjecao na turizam BiH?

Iako su službene statistike u 2019. godini zabilježile rast turizma u Bosni i Hercegovini, 2020. godina počela je pandemijom koronavirusa (COVID-19), te će zasigurno posljedice biti jako velike i značajne za ovaj sektor.

Na prve slučajeve u Italiji, gdje je jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta za Međugorje, te Bosnu i Hercegovinu, mediji su izvještavali o otkazivanju hodočasničkih grupa, ali i brojnih događaja koji se kroz godinu organiziraju u ovom hodočasničkom odredištu. Stanje u Međugorju se reflektira i na cijelom bosanskohercegovački sektoru turizma, pošast COVID-19 na isti je način uzdrmala sve krajeve BiH.

Prema otkazivanju rezervacija i ograničenom kretanju za očekivati je da će sektor turizma u Bosni i Hercegovni imati velike gubitke, no za potpunije analize još uvijek je rano. Budući da smo još u vansezonskom vremenu kad su u pitanju bh top destinacije, koliko god to iz ove situcije bahato zvuči, potrebno je pratiti ukupan broj dolazaka i broj noćenja na cjelogodišnjoj razini, te usporediti s dosadašnjim podacima iz prethodnih godina. Iako je Svjetska turistička organizacija izračunala moguću procjenu pada dolazaka i noćenja u sektoru turizma na globalnoj razini, bojim se da će, ako ovakvo stanje potraje, posljedice biti daleko veće. Također ova organizacija pozvala je da se turizam uključi u prioritete kada je u pitanju gospodarski oporavak svjetskih ekonomija.

Na našoj državi je da upostavi krizni stožer za oporavak ekonomije Bosne i Hercegovine, kako bi se sanirali veliki gubici radnih mjesta, zaštitila poduzća, a za to je potrebno usvojiti niz mjera.

You May Also Like