Što nas čeka u 2021. godini?

Pandemija je uvelike promijenila način na koji obavljamo svakodnevne radne zadatke, način na koji pratimo događaje koje bi inače pratili fizičkim prisustvom, i na gotovo svim poljima rezultirala uvođenjem određenih pravila i tehnika kako bi se prilagodili na novonastale uvjete. Tako će godina na izmaku ostati zabilježena kao godina prekretnica u mnogim područjima, a neke će značajke, koje su se afirmirale u pandemijskim uvjetima, biti od izrazitog značaja i u godini pred nama.

HIBRIDNI DOGAĐAJI

Hibridni događaji predstavljaju kombiniran događaj uživo i onlajn, putem interneta. Konkretno, oni podrazumijevaju sudionike koji su prisutni fizički na samom događaju i one koji sudjeluju virtualno koji su povezani audio i(li) video tehnologijom. Dakle, hibridni događaji su u suštini kombinirana vrsta događanja. Organiziranje hibridnih događaja je trend koji će imati veći utjecaj u budućnosti na organizaciju događaja zahvaljujući stalnom razvijanju tehnologije. Za sudionike koji nisu u mogućnosti da dođu na samu lokaciju događaja onlajn učešće predstavlja odličnu priliku za učenje novih stvari i otkrivanje novih informacija. Valja, kazati da publika u onlajn događajima također ima opciju podizanja virtualne ruke i postavljanja pitanja, također i razmjenu poruka s drugim sudionicima.

RAD NA DALJINU

Mnogi su primorani iz jednog ili drugog razloga raditi poslove od kuće, odnosno poslove na daljinu. Broj osoba, radnika od kuće, se drastično povećao u zadnjih par mjeseci, kada je zavladala pandemija korona virusa. Danas se više nego ikada traži posao na daljinu, koji možete obavljati iz svog doma, uz pomoć računala i vještina koje imate.

E-UČENJE

Bilo da se radi o formalnom i neformalnom obrazovanju, danas je moguće učiti preko MOOC platformi, slušati predavanja sa brojnih svjetskih prestižnih sveučilišta, te studirati preko online sustava. Stavljajući u kontekst učenje, također možemo učiti iz brojnih stručnih tekstova i multimedijalnih prezentacija koji su preko interneta dostupni besplatno. Medijska konvergencija nam je donijela višemedijalnost na svim područjima, tako i u obrazovanju.

DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Pod digitalnom transformacijom najkraće rečeno podrazumjevamo proces preobrazbe gospodarskog subjekta na novo tržišno okruženje i uvjete. Praćenje razvoja i primjene novih tehnologija u poslovanju postaje potreba i esencijalni faktor pandemijskog i postpandemijskog vremena. Neki subjekti će izgubiti bitku na tržištu ako se ne transformiraju na nove uvjete, iako primjerice nude odlične i kvalitetne proizvode ili usluge. Dok će neki subjekti s osrednjim proizvodima i uslugama iskoristiti prednosti digitalne transformacije. Ključ opstanka je prilagodba novim “pravilima igre”.

Objavljeno u časopisu HUBiH, 12/2020.

%d blogeri kao ovaj: