Kategorije
Priroda i društvo Turizam

MTF: Šumski požari diljem Mediterana poziv su na buđenje

Mediteranska turistička fondacija (MTF) izražava solidarnost s narodom mediteranskih zemalja u kojima haraju požari, uključujući Tursku, Grčku, Italiju, Albaniju, Maroko, Sjevernu Makedoniju i Libanon.

Doista, tijekom proteklih tjedana različiti gradovi diljem mediteranske regije postali su žarište požara, a Tursku su pogodili najintenzivniji požari i toplinski val koji je proizveo veliki rizik od daljnjih požara i zagađenja dima u cijeloj regiji.

MTF izvještava da su tisuće ljudi evakuirani iz svojih domova, neki su izgubili živote boreći se sa šumskim požarima, a turistički sektor u tim područjima dodatno je bačen na koljena jer je pandemija COVID-19 ostavila teške posljedice u posljednjih godinu dana.

MTF apelira na nadležne vlasti da podrže regije i njihove ljude suočene s takvom tragičnom katastrofom konkretnim akcijama i bez birokratskih odgoda. Što je još važnije, MTF apelira na globalnu zajednicu da poduzme hitne mjere i pozabavi se pitanjima klimatskih promjena i zaštitom okoliša kao najvažnijim pitanjem na svjetskoj agendi. MTF tvrdi da nam je potrebno više djelovanja u obliku konkretnih rješenja kojima će upravljati i javni i privatni subjekti. Ono što se događa oko nas poziv je za buđenje svih nas.

MTF citira EU-ovu službu za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) koja izvještava da su oblaci dima iz požara u južnoj Turskoj bili jasno vidljivi na satelitskim snimkama regije, te da su ozbiljni razmjeri požara uzrokovali visoku razinu onečišćenja česticama na istoku Mediteranske regije. Trajna izloženost zagađenju česticama povezana je sa kardiovaskularnim bolestima i rakom pluća.

MTF stoga apelira na donositelje odluka globalne zajednice da hitno promiču aktivnosti održivog turizma kao način za vraćanje stabilnosti u ove zemlje i obnovu okoliša.

MTF tvrdi da će požar u dvorištu susjeda sutra definitivno ugroziti vlastitu egzistenciju. Okoliš je naša zajednička odgovornost gdje god se nalazili, što god radili, pa u skladu s tim MTF apelira na sve mediteranske zemlje da prihvate inicijative održivog turizma kao pravo oružje za očuvanje i zaštitu našeg jedinstvenog plavog i zelenog okoliša, navodi se u priopćenju.

%d blogeri kao ovaj: