Utjecaj pandemije COVID 19 na vinsku industriju

Piše: Ilija Barbarić, DBG 2021.

Pandemija COVID 19 teško je pogodila svjetsko i naše gospodarstvo, a ni vinska industrija nije bila iznimka. Gotovo potpuno zatvaranje i ograničen rad ugostiteljstva na koje je u velikoj mjeri naslonjena vinska industrija, te gotovo potpuni izostanak prodaje i prihoda kroz vinski turizam pred većinu vinara je postavilo velike izazove u poslovanju koji su negativno utjecali na prodaju.

Iako je kod velike većine utjecaj krize COVID 19 negativno utjecao na prodaju i profitabilnost, njen utjecaj nije bio isti na sve proizvođače vina već je on varirao ovisno o njihovom fokusu, veličini i kanalima prodaje. Veći proizvođači vina su mogli djelomično ili u potpunosti nadoknaditi gubitke u HORECA sektoru povećanjem prodaje putem maloprodajnih objekata s tim da su mnoge vinarije bile prisiljene ići s damping cijenama samo kako bi riješili zalihe vina iz svojih podruma i mogli krenuti u novu berbu. Zatvaranje restorana i hotela, nedostatak raznih društvenih događanja, te nedostatak turista, posebno su utjecali na manje vinarije s obzirom da većinu svoje prodaje imaju u navedenim kanalima.

Istodobni globalni utjecaj pandemije doveo je i do globalnog pada prodaje vina i nemogućnosti izvoza vina u druge zemlje koje su također imale veliki pad potrošnje vina u hotelima i restoranima, a gdje je bila glavnina našeg izvoza. Vinski turizam se do početka pandemije smatrao jednim od najrazvijenijih i najpotentnijih turističkih proizvoda u svijetu, a u proteklom periodu je i nekim našim vinarijama postao značajan izvor prihoda te značajan marketinški alat. Mnogi naši vinari su u proteklom periodu imali i značajna ulaganje u navedeno očekujući daljnje pozitivne trendove, a sada je pitanje kakva je budućnost industrije vinskog turizma u narednim godinima. S obzirom na nastavak raznih ograničenja koja se najavljuju i u budućnosti, pitanje je kada možemo očekivati potpuni oporavak turizma. Sve ovo natjeralo je vinare da pronađu nove načine prodaje i prilagode se novonastalim okolnostima jer mnogi od ovih izazova su ostali i dalje, a pandemiji , ili bolje rečeno ‘’odgovoru na pandemiju’’, se nažalost ne vidi još kraj.

S globalnim karantenama i mjerama društvenog distanciranja, poduzeća su se morala brzo okrenuti digitalnim rješenjima za poslovanje i komunikaciju. To je prisililo inače tradicionalnu vinsku industriju koja je bila znatno manje digitalizirana od drugih industrija, da brzo shvati važnost suvremene tehnologije. Unatoč postojećem zaostajanju u sektoru, vinari su se nevjerojatno brzo prilagodili ovom novom digitalnom svijetu u kojem se nalazimo, te su i trgovci i proizvođači vina intenzivirali svoju online komunikaciju, otvorili online trgovine, proveli virtualne degustacije i ponudili usluge brze dostave. U vrijeme potpunog zatvaranja gospodarstva veliki dio prodaje i marketinga se preselio online, digitalne platforme su došle do sve većeg izražaja jer je to zapravo postao značajan, a nekim proizvođačima i jedini izlog prema kupcima.

Sve se to transformiralo zapravo preko noći i veliki broj tvrtki se suočio s velikom potrebom uvođenja digitalne tehnologije o kojoj u toj mjeri do nedavno nitko nije niti razmišljao. Online prodaja se već dugo spominjala kao trgovina budućnosti i na razvijenim vinskim tržištima je i prije pojave pandemije COVID 19 zauzimala značajno mjesto u prodaji vina, a u vrijeme pandemije online prodaja vina je bila među najbrže rastućim kategorijama u online prodaji. Projekcije su da će ona i dalje biti u konstantnom rastu, te oni koji neće koristiti online kanale za prodaju i promociju svojih usluga i proizvoda će vrlo brzo zaostati za konkurentima. Osim direktne prodaje, online trgovina pruža velike marketinške mogućnosti, te je od iznimne važnosti za donošenje kupovnih odluka, osobito u fazi traženja informacija i vrednovanja alternativa.

Budući da je kontakt licem u lice bio ograničen, digitalni kanali postali su vitalni za komunikaciju s potrošačima, a društvene mreže su postale izuzetno bitne, te je tražilo od vinarija da osmisle kreativnije i inovativnije pristupe i sadržaje. Slično kao i druge industrije, Zoom, YouTube i ostale digitalne platforme za komunikaciju se brzo postale glavne platforme u vinskoj industriji. Bez mogućih posjeta vinogradu ili vinskom klubu, i degustacije vina postale su virtualne što je osim svojih nedostataka imalo i određenih prednosti. Naime, sada se svatko može pridružiti degustaciji vina iz udobnosti vlastitog doma. Ovo nevjerojatno povećanje pristupa degustacijama vina zasigurno je jedna od ključnih prednosti degustacija na internetu. Uz mogućnost dostave vina diljem zemlje, pridružiti se može gotovo svatko jer potencijalni gosti više nisu ograničeni lokacijom. Ne samo da je degustacija vina pristupačnija kupcima, već se i raznolikost vina u ponudi povećala. Stoga, mnogi planiraju virtualne degustacije vina učiniti stalnom ponudom i u budućnosti. Putem ‘’streaming’’ usluga posjetitelji mogu uživati u vinu zajedno s moderatorom, koji je često i vinar koji opisuje vino na zabavan i privlačan način. Uz degustaciju, možete postavljati pitanja dok učite sve o prezentiranim vinima. Ova digitalna transformacija vinske industrije koju je COVID 19 uvelike ubrzao će se sasvim sigurno nastaviti i u budućnosti.

Iako su vinari pokazali zavidnu sposobnost brze prilagodbe u nevjerojatno teškim okolnostima, ograničenja i mjere koje donose nadležne državne institucije vezano za COVID 19 značajno utječu na prodaju vina, a i na budući ekonomski opstanak i oporavak mnogih domaćih vinara i ugostitelja. Iznenadni kolaps važnih kanala prodaje i izvoznih tržišta, vjerojatno je rezultirao time da se proizvođači vina moraju više diverzificirati kako bi smanjili svoju ovisnost i rizik pojedinih kanala i tržišta što je puno teže učiniti malim proizvođačima. To može dovesti do ozbiljnih strukturnih promjena, što može rezultirati okrupnjivanjem industrije i smanjenjem broja malih vinara, ali ne samo u vinarskom već i u ugostiteljskom sektoru. Neke su države osigurale kvalitetne pakete pomoći svojim vinarima i vinogradarima da prebrode ovu krizu, ali u BiH se vinari nisu mogli, niti će izgleda moći, osloniti se ni na koga osim na sebe, te su samim time u neravnopravnom tržišnom položaju.

%d blogeri kao ovaj: